VISITA CULTURAL AL RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

El recinte de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO i obra cabdal del modernisme català, va ser la visita guiada que vam fer els Rotaris en l’ultima setmana del mes d’abril d’enguany.

L’Hospital  creat per Lluís Domènech i Montaner és una “ciutat dins la ciutat” i testimoni de l’evolució de la medicina i de la vida dels barcelonins. A principis del segle XX, el llegat del Banquer Pau Gil va fer possible l’inici de la construcció d’un nou hospital per atendre la demanda sanitària d’una ciutat en ple creixement demogràfic i que va ser inaugurat oficialment al 1930.
L’arquitecte va construir el conjunt hospitalari seguint una trama urbanística pròpia, diferent de l’Eixample el que va resultar un recinte aïllat i independent. En la seva concepció amb un espai de molt ampli per malat, incloent espais enjardinats i que preveia quaranta-vuit pavellons aïllats destinats a diferents especialitats, dels que  finalment es van fer vint-i-set, dels quals setze son modernistes, comunicats entre ells a través d’un quilòmetre de galeries subterrànies.
Com tots els projectes de Domènech i Montaner l’ Hospital té connotacions simbòliques. La planta del conjunt al voltant de dos eixos, un de vertical i un altre d’horitzontal que conformen una creu patent, l’emblema de l’antic Hospital de la Santa Creu.   La presència de la pedra escultòrica o merament decorativa és molt present en tot el recinte, a destacar les figures de Pau Garballo. També la iconografía dels grups escultòrics-cada animal amb la seva niada- representa la continuïtat del perllongament de la vida. La ceràmica és l’aportació colorista que atorga un espectacular nota de lluminositat a tot el conjunt arquitectònic amb la missió d’alleugerir la massa.
Com a cloenda del mati, i per a reposar  forces, vam tenir un dinar de companyonia a la bodega Neus del nostre company Eloi en ple barri de Gracia.